9 Good Small Talk Questions

9 Good Small Talk Questions

9 Good Small Talk Questions

การฝึกภาษาอังกฤษที่ดี อย่างน้อยเราต้องได้ฝึกพูดบ่อยๆ เพื่อสร้างความมั่นใจในการออกเสียง ดังนั้นการชวนคุยกันง่ายๆ ทั่วๆ ไป หรือภาษาอังกฤษใช้คำว่า small talk เป็นเรื่องที่ดีเลยทีเดียว

วันนี้เราขอนำเสนอ >> 9 คำถามดีๆ ที่ใช้ชวนพูดคุย เป็นภาษาอังกฤษ (นอกจากได้ฝึกภาษาอังกฤษกันแล้ว ก็ยังได้แลกเปลี่ยนความคิดเห็นกันอย่างสนุกสนานด้วยค่ะ)

1. What is going great in your life right now?

It’s so easy for conversations to turn negative – work is stressful, the weather is unpleasant, tax season is around the corner. By starting a conversation with a positive question, it can keep moving in that direction.

อะไรคือเรื่องดีๆ ในชีวิตคุณตอนนี้?
มันง่ายมากที่การสนทนาจะเป็นไปในทางลบ – งานเครียด, อากาศไม่ดี,​ ฤดูการภาษีกำลังใกล้เข้ามา การเริ่มต้นบทสนทนาด้วยคำถามในเชิงบวก จะช่วยให้ดำเนินไปในทิศทางนั้น

2. What is the weirdest thing that has happened to you lately?

This is a great way to connect to new people, and with such an open-ended question, they have the room to take it wherever they want. Maybe they’ll recap an awkward meeting they recently had or they might share a hilarious personal story.

อะไรคือเรื่องแปลกที่เกิดขึ้นกับคุณล่าสุด?
นี่เป็นวิธีที่ยอดเยี่ยมในการทำความรู้จักคน และด้วยคำถามเปิดแบบนี้ ทำให้เขามีพื้นที่ในการตอบไปในแนวที่เขาต้องการ บางทีเขาอาจจะสรุปการประชุมที่อึดอัดที่เพิ่งเกิดขึ้น หรือเขาอาจแบ่งปันเรื่องส่วนตัวอันเฮฮา

3. What were you like in high school?

When you meet people who are decades out of adolescence, you have no idea who they were during these self-defining years. Sometimes it may come as a complete surprise that your conversation partner was the class clown, the jock, or a bookworm who spent most of the time in the library. It’s always fun to be surprised by people’s pasts and to share your own stories from your high school days.

คุณเป็นอย่างไรตอนอยู่มัธยมปลาย?
เมื่อคุณเจอคนที่เป็นวัยกลางคนหรือวัยทำงาน คุณไม่รู้เลยว่าเค้าเป็นอย่างไรบ้างในช่วงเวลาที่ผ่านมา บางครั้งคุณอาจจะได้แปลกใจว่าคู่สนทนาของคุณเคยเป็นตัวตลกของห้อง, หรือเป็นหนอนหนังสือที่ใช้เวลาส่วนใหญ่ในห้องสมุด มันน่าสนุกเสมอที่ได้ประหลาดใจกับอดีตของคนและได้แบ่งปันเรื่องราวของคุณสมัยมัธยมปลาย

4. What was your first job?

You and your conversation partner may be serious professionals now, but you both had to start somewhere. Take the time to laugh about the movie theater uniforms, paper routes, and cheap mall stores that were part of your first real job.

งานแรกของคุณคืองานอะไร?
คุณและคู่สนทนาของคุณอาจจะเป็นมืออาชีพในปัจจุบัน แต่คุณทั้งสองคนต้องเริ่มต้นมาจากที่ใดที่หนึ่ง ใช้เวลาหัวเราะเกี่ยวกับชุดยูนิฟอร์มพนักงานโรงภาพยนตร์ หรือร้านขายของราคาถูกในห้างอันเป็นส่วนหนึ่งในงานแรกของคุณ

5. What is the best advice you've ever gotten?

Not only will this question help you get to know someone really quickly, but it also allows you to hear some quality advice that you may have never heard before.

อะไรคือข้อแนะนำที่ดีที่สุดที่คุณเคยได้รับ?
ไม่เพียงแต่คำถามนี้จะช่วยให้คุณได้รู้จักคนได้เร็วขึ้น แต่ยังช่วยให้คุณได้รับฟังความคิดเห็นที่มีคุณภาพที่คุณอาจไม่เคยได้ยินมาก่อน

6. Which app on your phone do you use the most often?

This is another unique get-to-know-you question that will take people by surprise. But if you think about it, the answer offers you a good peek into their life.

คุณใช้แอพพลิเคชั่นไหนในโทรศัพท์ของคุณบ่อยที่สุด?

นี่เป็นคำถามเฉพาะ ที่จะทำให้คุณรู้จักคนมากขึ้นซึ่งคุณอาจประหลาดใจแต่ถ้าคุณคิดดีๆ คำตอบของเขาจะทำให้คุณได้แอบรู้ชีวิตของเขาได้เป็นอย่างดี

7. What’s a movie you didn't enjoy that everyone else loved and vice versa?

Find out what makes this person different from the rest and get a viewpoint from someone who has an unpopular opinion.

ภาพยนตร์เรื่องไหนที่คุณไม่รู้สึกสนุกในขณะที่ทุกคนชอบ และในทางตรงกันข้าม?

ค้นพบอะไรที่ทำให้คนๆนี้ แตกต่างจากคนอื่นและจะได้รับฟังความคิดเห็นจากคนที่มีความคิดแตกต่างจากคนอื่นด้วย

8. What’s the weirdest thing you’ve ever eaten?

This could get someone talking about some traveling they have done or maybe a hilarious cooking mishap. Either way, it will have them reminiscing about something funny.

อะไรคืออาหารที่แปลกประหลาดที่สุดที่คุณเคยกิน?

นี่จะทำให้บางคนพูดเกี่ยวกับการเดินทางที่เคยผ่านมาหรือการทำอาหารที่ผิดพลาดอันสนุกสนาน ไม่ว่าอย่างไรก็ตามคำถามนี้จะทำให้เขารำลึกถึงสิ่งที่สนุกสนานที่ผ่านมา

9. What is your guilty pleasure?

While people don’t often proudly announce their guilty pleasures, once they are voiced, other people usually follow suit. Maybe it’s that glass of wine before dinner or taking a 15-minute break for a cat nap during the workday. If you can find common ground with someone on their guilty pleasure, you just made a great connection.

อะไรคือความสุขที่ผิดของคุณ?

ในขณะที่คนทั่วไปมักจะไม่ภูมิใจที่จะพูดถึงความสุขที่ผิด เมื่อไหร่ที่เค้าพูดมันออกมา คนอื่นจะทำตาม อาจเป็นการดื่มไวน์ก่อนมื้อค่ำหรืองีบหลับ 15 นาทีในวันทำงาน ถ้าคุณสามารถหาสิ่งที่เหมือนกันในความสุขที่ผิดคุณจะสามารถสร้างความสัมพันธ์อันยอดเยี่ยมได้เลย


Keeping all of these small talk ideas in mind, what are some things that you definitely want to avoid while engaging in small talk?

เก็บความคิดดีๆ เกี่ยวกับการสนทนาสั้นๆ นี้ไว้ และอะไรคือสิ่งที่คุณต้องหลีกเลี่ยงในการสนทนา?
You don’t want to find yourself in an awkward situation where there is a silence that you don’t know how to fill because the momentum of the conversation just came to a halt.

คุณไม่ต้องการที่จะพาตัวเองไปในสถานการณ์ที่อึดอัดที่ทำให้เกิดการเงียบซึ่งคุณไม่รู้จะไปต่ออย่างไรเพราะว่าแนวโน้มของการสนทนาเกิดภาวะหยุดชะงัก (*โดยหลีกเลี่ยง (Don’t) คำถามปิด บังคับให้เลือกเช่น ใช่หรือไม่? เพราะจะทำให้คนฟังรู้สึกในเชิงลบมากกว่า)

Share this post